Bycie piekarzem to nie zabawa – wycieczka do piekarni

Realizowany w Szkole Podstawowej w Rzepinie projekt „Poznajemy przez działanie, jakie ważne jest śniadanie” zbliża się do półmetka. Od początku marca uczniowie klasy I pod opieką p. Ewy Łucków podejmują szereg działań promujących właściwe nawyki żywieniowe i zdrowy styl życia. Pierwszaki uczestniczyły już m.in. w dwóch warsztatach kulinarnych: „Dzień Warzyw” i „Dzień Soków”.
Więcej informacji i zdjęć na stronie internetowej szkoły: www.zsrzepin.edupage.org
w zakładce „Grant Śniadanie Daje Moc!”http://zsrzepin.edupage.org/text/?text=text/text8&subpage=3&
ZAPRASZAMY!
Wycieczka do piekarni, która odbyła się 9 kwietnia 2014, to kolejne z zadań realizowanych w ramach projektu. Do Starachowic pierwszaki wybrały się pod opieką wychowawczyni Ewy Łucków i jednej z mam – p. Agnieszki Rejkowicz. Dzięki uprzejmości właścicieli Piekarni KRAWCZYK dzieci mogły poznać pracę piekarza i cały proces technologiczny produkcji pieczywa.
Po piekarni oprowadzał uczniów pan Przemek, który cierpliwie i dokładnie opowiadał o wszystkich maszynach, urządzeniach, pracy piekarza i tajnikach wypieku chleba. Dzieci z ciekawością przyglądały się pracującym wielkim mieszalnikom do ciasta, maszynie, która sama robi równiutkie, gładziutkie bułeczki, innej – produkującej słomkę ptysiową i wielkiej krajalnicy. Spędziły chwilkę w chłodni i zaglądały do pieców piekarniczych. Mogły spróbować zakwasu żytniego i pszennego, który dodany do mąki i wody zamienia je w pulchne ciasto na chleb i bułki. (Aż dziwne, że z tak mało smacznej rzeczy powstają takie pachnące i chrupiące wypieki…) O wiele bardziej smakował im krem do ptysiów, jakiego mogły skosztować w części cukierniczej piekarni.
Bardzo spodobała się wszystkim „magiczna sztuczka” pana Przemka, który zamienił zwykłą wodę w różowy płyn jednym ruchem ręki. Okazało się, że pierwszaki też potrafią czarować – wystarczy wiedzieć, który zaworek przekręcić 😉
Wycieczka zakończyła się degustacją wyrobów cukierniczych, a dzieci wręczyły panu Przemkowi własnoręcznie wykonaną laurkę z podziękowaniem i życzeniami świątecznymi.
Po powrocie do szkoły uczniowie dzielili się wrażeniami z wyprawy podczas wspólnego śniadania.
Opracowała: Ewa Łucków
Witam, Z kim mogę sie kontaktować gdybym wraz ze znajomymi chciał wynająć na godziny hale...