Dzień Języków Obcych
Dnia 11 czerwca 2014r. Szkoła Podstawowa w Dąbrowie obchodziła Dzień Języków Obcych. Jego głównym celem było uświadomienie korzyści płynących z uczenia się języków obcych oraz podkreślenie ich roli i znaczenia w naszym życiu.
Inne cele to zachęcanie do przełamywania barier językowych w prezentowaniu swoich umiejętności lingwistycznych przed społecznością szkolną, propagowanie zdrowego współzawodnictwa oraz kształtowanie postawy szacunku wobec innych kultur.
Uczniowie przygotowali program edukacyjno-rozrywkowy pod czujnym okiem opiekunów: p. Moniki Dygas i p. Moniki Wojtan- Pożogi. Na początku społeczność szkolna obejrzała prezentację multimedialną poświęconą USA ora bajkę Disneya „Myszka Miki”. Następnie odbył się konkurs piosenki anglojęzycznej, który został przeprowadzony w dwóch kategoriach: klasy I-III oraz klasy IV- VI.
Kolejnym punktem programu był quiz językowy, podczas którego należało wykazać się jak najlepszą znajomością języka angielskiego. Odbył się również pokaz tańców, który wzbudził wiele pozytywnych emocji.
Wszyscy uczestnicy zgodnie stwierdzili, że przygotowanie takiego występu to doskonały sposób na naukę języków poprzez zabawę
Konkurs kulinarny na wzór Piekielnej kuchni Gordona Ramsay’a to następny punkt Dnia Języków Obcych. Konkurs skierowany był do uczniów klas IV-VI, a jego przewodnim motto było hasło „Be healthy and fit” (być zdrowym i sprawnym).Konkurs został zorganizowany i przeprowadzony przez nauczyciela języka angielskiego Joannę Zawadę. Zadania konkursowe obejmowały wykonanie sałatki oraz soku owocowego lub warzywnego, według własnego, wcześniej przygotowanego przepisu. Głównym celem rywalizacji była integracja i aktywizacja społeczności szkolnej, motywowanie uczniów do zdrowego stylu życia oraz spożywania większej ilości owoców i warzyw, poszerzenie słownictwa z zakresu healthy habits and life style (zdrowe nawyki i tryb życia).
To była niezwykle zacięta i wyrównana rywalizacja. Uczniowie po uprzednim kilkuminutowym przygotowaniu przystąpili do zawodów. Zawodnicy pracujący w pocie czoła obserwowani byli przez wytypowane wcześniej jury w składzie: dyrektor szkoły Dorota Grudnicka-Glina, nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej Ewa Gulba, nauczycielka języka angielskiego Monika Wojtan-Pożoga oraz pracownik kuchni szkolnej Agnieszka Wrona. Po upływie 20 minut każda ekipa z poszczególnej klasy została poddana ocenie. Jury stosując się do regulaminu brało pod uwagę następujące kryteria:
Oryginalność przepisów – max. 10 pkt.
Smak sałatki i jej wartości odżywcze – max. 10 pkt.
Estetyka podania sałatki – max. 10 pkt.
Wygląd uczestników – max. 5 pkt.
Opis przygotowanych potraw po angielsku – max. 10 pkt.
Oryginalność wymyślonej nazwy – max. 5 pkt.
Wytypowanie zwycięzców było niezwykle trudne, ponieważ każda ekipa konkursowa wykazała się dużą pomysłowością i kreatywnością w przygotowywaniu sałatek i soków. Uczniowie wyeksponowali swoje specjały a jury przystąpiło do degustacji w celu wyłonienia zwycięzców. Po burzliwych debatach jury ustaliło że pierwsze miejsce zajmuje klasa IV za wykonanie oryginalnego i odżywczego soku pietruszkowego, oraz greckiej sałatki podanej na chlebku pita. Drugie miejsce przypadło klasie V, która przygotowała koktajl truskawkowy, oraz sałatkę z sezonowych warzyw. Trzecie miejsce zajęła klasa VI za wykonanie sałatki z sezonowych warzyw z serem mozzarella, soku marchewkowo-pomarańczowego oraz musu truskawkowego z bitą śmietaną. Nauczyciele oraz pozostali uczniowie również mogli spróbować przygotowanych specjałów. Całą szkołę wypełniał wspaniały aromat, było zdrowo, smacznie i ciekawie. Nagrodami dla drużyn konkursowych były dyplomy oraz rolada lodowa dla zwycięzców. Szczególne podziękowania dla nauczycieli wychowawców Pani Justyny Ciepielewskiej (klasa IV i V) i Pani Grażyny Turek (klasa VI) za nadzorowanie uczniów podczas konkursu.
Opracowały: Joanna Zawada, Monika Rużycka – Dygas, Monika Wojtan- Pożoga
Witam, Z kim mogę sie kontaktować gdybym wraz ze znajomymi chciał wynająć na godziny hale...