Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
8 listopada 2017 r. w naszej szkole świętowaliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Pomysłodawcą akcji była p. Mariola Lichocka – opiekun Samorządu Uczniowskiego. W każdej klasie wychowawcy przygotowali zajęcia, na których dzieci uczyły się tajników zdrowego gotowania oraz poznawały właściwości zdrowych produktów. W tym dniu królowały u nas owoce i warzywa. Dzieci przygotowywały z smaczne i wartościowe przekąski. Robiły szaszłyki owocowe z polskich owoców sezonowych – jabłek, gruszek i śliwek oraz z owoców egzotycznych – kiwi, ananasa, mandarynek. Nie zabrakło też zdrowych i pysznych kanapek i sałatek. Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z potrzeby zdrowego odżywiania. Nie zawsze jednak wiedza idzie w parze z czynem. Dlatego też niezwykle ważne jest nieustanne przypominanie o tym, jak wielką rolę w naszym życiu pełnią owoce i warzywa. Z badań Światowej Organizacji Zdrowia wynika bowiem, że standardowa dawka warzyw i owoców przyswajana regularnie przez organizm zapobiega m.in. rozwinięciu się chorób. Naukowcy alarmują, że znakomita większość europejczyków ma problemy z nadwagą, a coraz większa ich ilość choruje na otyłość. Zdając sobie sprawę z tego, że dzieci bardzo często kontynuują swoje, nierzadko złe, nawyki żywieniowe z dzieciństwa pamiętajmy o tym, by dobierać dietę bogatą w warzywa, owoce i inne produkty zawierające witaminy i mikroelementy – niezwykle istotne w procesie prawidłowego rozwoju dziecka. Bądźmy rozważni i starajmy się pamiętać, by codziennie dostarczać swojemu organizmowi porządną dawkę witamin i minerałów, które chronią nas przed schorzeniami i pozwalają się cieszyć dobrą kondycją przez cały rok.
Opracowała: Mariola Lichocka
Witam, Z kim mogę sie kontaktować gdybym wraz ze znajomymi chciał wynająć na godziny hale...