MĄDRE DZIECI NIE JEDZĄ ŚMIECI!!!!! CZYLI CO JEŚĆ ABY ZOSTAĆ EINSTEINEM
W miniony poniedziałek w Publicznej Szkole Podstawowej w Radkowicach odbyły się warsztaty z doświadczoną dietetyczką Panią Elżbietą Bujak. Formuła warsztatów została zaprojektowana specjalnie dla szkół które w trosce o swoich uczniów chcą przekazać im fachową wiedzę na temat wspomagania pracy mózgu za pomocą zdrowej żywności. Warsztaty były szczególnie ważne, z uwagi na coraz częstsze spożywanie przez dzieci niezdrowych przekąsek na drugie śniadanie zakupionych w sklepach, zamiast przygotowywania tradycyjnych kanapek w domu. Dlatego też uczenie dzieci od najmłodszych lat jakie produkty są zdrowe, a jakich należy unikać jest bardzo istotne przy dzisiejszym dostępie do ‘śmieciowego’ jedzenia pod którym uginają się sklepowe półki. Poruszona została także tematyka picia wody i słodkich napojów, odpowiedniej ilości snu oraz innych czynników, które wpływają na wydolność umysłową i koncentrację w wieku szkolnym.
Pani dietetyczka niezwykle ciekawie i przystępny sposób wpajała uczniom, że nadmiar słodyczy powoduje próchnicę, otyłość oraz niebezpieczne choroby cywilizacyjne a żywność typu fast-food źle wpływa na całe ciało. Podkreślone zostało także przez nią, że okres szkolny to czas intensywnego myślenia i rozwijania różnych umiejętności, dlatego równie ważne jest, aby dzieci nauczyły się, że to co jedzą bardzo wpływa na szybkość myślenia i koncentrację. Już w wieku szkolnym warto wiedzieć, „jaką żywność lubi nasz mózg’. Działanie podjęte przez szkołę było bardzo trafne, ponieważ dzieci były bardzo zainteresowane wykładami. Co więcej mamy nadzieję że przyczyniły się one do wskazania uczniom jak powinna wyglądać najlepsza dieta dla mózgu, jakie produkty powinny one włączyć, do swojego codziennego jadłospisu, a jakich unikać.
Opracowała: Joanna Zawada
Witam, Z kim mogę sie kontaktować gdybym wraz ze znajomymi chciał wynająć na godziny hale...