Prozdrowotne pierwszaki
Uczniowie klasy I Szkoły Podstawowej w Rzepinie pod kierunkiem p. Ewy Łucków w bieżącym roku szkolnym realizowali dwa prozdrowotne programy edukacyjne: „Zdrowe nietrudne” oraz „Soki i musy – witaminy w smart formie”, a także wzięli udział w szkolnym Festynie Zdrowia, przygotowując nagrodzone smaczne i zdrowe przekąski.
Program „Zdrowe nietrudne” powstał w oparciu o ustawę o żywieniu w szkołach, polegającą na wdrażaniu odpowiednich nawyków żywieniowych oraz ograniczeniu wśród dzieci pojawiającego się problemu nadwagi i otyłości. Jego celem jest propagowanie wśród najmłodszych uczniów zdrowego stylu życia i kształtowanie prawidłowych postaw związanych z komponowaniem zdrowych, bogatych w wartości odżywcze posiłków. Zajęcia pod hasłem: „Poznajemy jesienne owoce”, „W zdrowym ciele zdrowy duch”, „Śniadanie to podstawa”, „Wiosna na talerzu” prowadzone były w oparciu o udostępnione przez organizatora scenariusze zajęć. Przewodnikami w świecie zdrowych nawyków żywieniowych była Witaminka Celinka i Wafelek Stefcio. W trakcie zajęć dzieci odróżniały produkty zdrowe od niezdrowych, poznały podstawowe zasady zdrowego trybu życia, Piramidę Zdrowego Żywienia, wykonały zdrową przekąskę, oraz uczestniczyły w zajęciach ruchowych. Po zakończonych zajęciach każde dziecko otrzymało do domu książeczkę „Rodzina przygód” zawierającą m.in. propozycję wspólnego rodzinnego przygotowywania zdrowych posiłków i planowania tygodniowych jadłospisów.
„Soki i musy – witaminy w smart formie” to program, którego celem była edukacja dzieci w zakresie znaczenia soków i musów owocowo – warzywnych, a także owoców i warzyw w codziennej diecie. Podczas zajęć w oparciu o 6 bloków aktywności dzieci dowiedziały się już jak polubić nielubiane, czym się charakteryzują różnego rodzaju soki i musy oraz potrafią je samodzielnie przyrządzić. Świeżo wyciskane soki, smaczne sałatki owocowo-warzywne, musy – wszystko to gościło na klasowym stole. Na zakończenie realizacji programu uczniowie wspólnie przygotowali pracę konkursową – plakat i ulotki zachęcające do spożywania soków i musów owocowo-warzywnych.
Swego rodzaju podsumowaniem zdobytych wiadomości był udział pierwszaków w szkolnym Festynie Zdrowia, podczas którego przygotowali oni smaczne i zdrowe przekąski. „Morskie opowieści” w ich wykonaniu zdobyły uznanie jury i pierwszoklasiści zajęli I miejsce w kategorii klas 0-III.
Opracowała: Ewa Łucków
Witam, Z kim mogę sie kontaktować gdybym wraz ze znajomymi chciał wynająć na godziny hale...