Żywienie dzieci i młodzieży w szkołach w gminie Pawłów

20 października br. pracownicy oświaty, dyrektorzy i wicedyrektorzy, nauczyciele, kucharze, intendenci ze szkół w gminie Pawłów, wzięli udział w szkoleniu pn. „Żywienie dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty”. Celem szkolenia było zapoznanie się z nowymi przepisami, zmianami i wymaganiami w zakresie zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży w palcówkach oświaty w latach: 2015 – 2016.
W programie szkolenia znalazły się takie zagadnienia jak:
- zadania bloku żywienia zbiorowego w świetle obowiązującego prawa. Ustawa z dnia 28 listopada 2014 – o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
- bezpieczeństwo i jakość posiłków. Zasady funkcjonowania Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcyjnej, funkcjonowanie Systemu HACCP;
- ocena wartości odżywczej i wpływu na zdrowie wybranych produktów spożywczych na podstawie etykiety i opakowania. Alergeny, co to takiego?;
- edukacja i jej wpływ na kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych u dzieci.
- praktyczne zastosowanie wymogów z zakresu zdrowego żywienia dzieci i młodzieży;
- metody oceny jadłospisów do wykorzystania w ramach kontroli wewnętrznej w placówce.
Powyższe szkolenie zostało przeprowadzone w związku ze zmianami jakie od 1 września br. zostały wprowadzone w polskich szkołach. Wdrożone regulacje ograniczyły dostęp dzieci do pokarmów zawierających duże ilości składników, których spożywanie nie jest dobre dla zdrowia. Nowe przepisy pomagają przedszkolom, szkołom i placówkom opiekuńczo-wychowawczym w kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży.
WAŻNE! Już co czwarte polskie dziecko ma nadwagę albo otyłość, a wskaźniki zdrowotne narastają w zastraszającym tempie. Otyłość to ciężka choroba, która prowadzi do skrócenia życia i toruje drogę do rozwoju cukrzycy, miażdżycy, chorób serca, raka, chorób stawów, depresji i wielu innych ciężkich chorób. Jeżeli nie zatrzymamy tej niebezpiecznej tendencji, niebawem co drugie dziecko może być narażone na wysokie ryzyko problemów zdrowotnych. Dlatego polska szkoła musi być wolna od niezdrowych wzorców żywienia. Trzeba pokazać dzieciom i ich rodzicom, jak należy się odżywiać, aby być zdrowym przez całe życie.
Nowe regulacje prawne mają przede wszystkim wymiar edukacyjny. Mają nauczyć dzieci, szkoły i rodziny, na czym polega zdrowe i bezpieczne odżywianie. W całokształcie pracy przedszkole i szkoła stara się współdziałać z rodzicami aby dostarczyć dzieciom nie tylko wiadomości, ale także umiejętności i wzorca do naśladowania. Wyeliminowanie ze szkoły tłustych, słonych i słodzonych pokarmów, które są główną przyczyną otyłości stało się celem nadrzędnym. Zdrowa i wykształcona populacja dzieci, to zdrowa i pomyślna przyszłość narodu. Edukacji do zdrowia należy nadać najwyższy priorytet, nie tylko w aspekcie zdrowia lecz również samej edukacji – zdrowe dziecko dobrze się uczy. Prawidłowo ukształtowana postawa dziecka warunkuje życie aktywne, radosne i twórcze, w harmonii z samym sobą, innymi ludźmi i środowiskiem przyrodniczym. Jeżeli dziś nie nauczymy dzieci, jak prawidłowo się odżywiać, to za kilkanaście lat staniemy się społeczeństwem otyłych, schorowanych i nieszczęśliwych ludzi.
Nawyki żywieniowe kształtują się do 10 roku życia, a potem jedynie ulegają modyfikacjom. Raz wykształcone nieprawidłowe nawyki bardzo trudno jest zmienić!!!
„Zamieniamy NIEZDROWE na ZDROWE”
Witam, Z kim mogę sie kontaktować gdybym wraz ze znajomymi chciał wynająć na godziny hale...