„Marchewkowy zawrót głowy”
29 marca 2014 roku w oddziale przedszkolnym i grupach „O” Szkoły Podstawowej w Chybicach zrealizowane zostały kolejne zajęcia z cyklu: ,,Kubusiowi Przyjaciele Natury”. Tym razem tematem przewodnim była marchewka . To popularne warzywo nie jest nam jednak bliżej znane. Wiemy o nim niewiele. Pochodzi z wybrzeża Morza Śródziemnego. Jest najbogatszym źródłem beta-karotenu wśród warzyw w Polsce. Zawiera dużo witaminy A i błonnika. Smakuje doskonale zarówno na surowo jak i w formie soku, czy przecieru. Znakomicie wpływa na cerę, poprawiając jej koloryt. Mało kto wie, że marchewka występuje w różnych kolorach, a przeciętny człowiek w ciągu roku zjada około 21 kilogramów tego warzywa.
Przedszkolaki z uwagą wysłuchały informacji na temat marchewki i z wielkim zapałem przystąpiły do sporządzania „marchewkowych smakołyków”. Pod czujnym okiem opiekunów (rodziców i nauczycieli) tarły marchewkę i tworzyły „witaminowe frykasy”. Były surówki, soczki i marchewkowe przekąski. Wszystkim te dania bardzo smakowały, a porcje świeżych witamin dodały dzieciom energii do dalszej pracy.
Opracowała: Marzena Orzeł
Witam, Z kim mogę sie kontaktować gdybym wraz ze znajomymi chciał wynająć na godziny hale...